Tesla Owners Online Forum banner
41 - 60 of 153 Posts
2024.45.32.15 (FSD 12.6.3) 2023 MY HW3, okropna wersja dla mnie, ostatnia kompilacja była o wiele lepsza. Nie potrafi dobrze trzymać pasa na FSD (z naprawdę wyraźnymi oznaczeniami), a decyzje są albo bardzo spóźnione, albo bardzo wczesne - chciałbym wrócić do ostatniej kompilacji, która była jak dotąd najlepsza.

Spróbuj ponownie skalibrować swoje kamery. Ostatnie 2 aktualizacje wymagały tego, aby poprawić tę i wiele innych nieprawidłowości.
Ponowna kalibracja nie rozwiązała wtargnięcia na końcowy pas łączenia 30 minut później.

Nie mam problemu z ponowną kalibracją kamery na bieżąco. Może to jeszcze rozwiązać drugi problem.

Bob Wilson

Mój Model 3 z 2018 roku przeszedł z v2024.45.32.10 na .15, a następnie po zaledwie 6 dniach na .20. Nie miałem wersji .15 wystarczająco długo, żeby w ogóle pojeździć samochodem w tym tygodniu. Wersja .20 pojawiła się zeszłej nocy i dzisiaj muszę pojeździć, żeby sprawdzić, co (jeszcze) jest zepsute.

12.6.4 - jedno wtargnięcie na końcowy pas łączenia na krzywej dojazdowej. Nie naruszył poprzedniego pasa łączenia. Trzeba przetestować, ponieważ było to powtarzalne.

Bob Wilson

To jest powtarzalna "inwazja na wkrótce kończący się pas włączania do ruchu:"

Wcześniejsza wersja na prostej drodze dojazdowej już nie występuje. Wydaje się to również związane z tym, co nazwałem "Wilson Weave", zbliżającym się do lewoskrętu do parku dla psów. Samochód wie, że skręca w lewo, ale nie rozpoznaje, że przedwcześnie wybrał pas do skrętu w lewo.

Bob Wilson

Kolejny problem FSD:

Zamiast skręcić w prawo na właściwy pas, FSD pojechał prosto w przeciwnym kierunku, na lewy pas do skrętu w lewo.

Bob Wilson

Nic nowego tutaj. Robię to od wczesnych wersji V11
Nazywane "testami regresji", ponownie testuję każdy powtarzalny błąd, o którym wiem, po każdym wydaniu, aby zobaczyć, co jest w bieżącym wydaniu. Teraz uzupełniam to wideo i rekomendacją, że powinniśmy nacisnąć właściwy przycisk sterowania i powiedzieć, kiedy to się dzieje:
"raport wjechał na pas czołowego zderzenia"​

Bob Wilson

Wczoraj odbyłem 40-milową przejażdżkę moim modelem 3 z 2018 roku z FSD v12.6.4, doświadczając wielu różnych rodzajów dróg. W przeciwieństwie do v12.6.3, zawsze trzymał się swojego pasa. Ale zbędna tendencja do lewej linii wciąż tam jest.

Jeśli mógłbym nagle przeskoczyć z roku temu do jego obecnej wydajności, byłbym zachwycony FSD. Jednak mając porównanie do obecnego HW4 FSD 13.2.*, mocno odczuwam braki HW3.

Czy to rondo pasuje do tych, o których zgłoszono, że mają problem?
Image

Mogę to łatwo przetestować:
  • Wjazd ze wschodu, środkowy pas i kierunek południe, środkowy pas?
    • Brak niejawnej zmiany pasa po 3/4 okręgu
  • Wjazd z południa, środkowy pas i kierunek północ, zewnętrzny pas?
    • Niejawna zmiana pasa po 1/2 okręgu
  • Wjazd ze wschodu, środkowy pas i kierunek południe, zewnętrzny pas?
    • Niejawna zmiana pasa po 3/4 okręgu
Pomogłoby mi, gdybyś mógł udostępnić widok mapy ronda, które doprowadziło do problemów. Ten ma dwa pasy wjazdowe i wyjazdowe wjeżdżające, okrążające i wyjeżdżające z ronda. Wszystkie inne w hrabstwie Madison są jednopasmowe wjazdy i wyjazdy.

Otwarte zaproszenie, udostępnij mapę pokazującą powtarzalny problem z FSD, a postaram się go odtworzyć i udokumentować za pomocą wideo. Rozumiem, że sporadyczne problemy mogą być trudniejsze do powtórzenia, ponieważ mogą występować inne, niezależne zmienne, takie jak oświetlenie i ruch drogowy, które są znacznie trudniejsze do powtórzenia.

Dzięki,
Bob Wilson

ps. "Inżynieria Integracji i Testów" była jedną z moich ulubionych prac.

Przy pierwszym podejściu udało mi się nagrać wideo z problemem na rondzie, którego nie mogłem później powtórzyć:
  • Pierwszy incydent miał następujący samochód
    • Zbliżając się do ronda z pięciopasmowej, wschodniej strony, samochód włączył lewy kierunkowskaz. Po przejechaniu przez most, gdzie linia środkowego pasa na moście się przerwała, samochód wjechał na środkowy lewy pas do skrętu w lewo. Na rondzie zaczął wracać na pierwotny pas, ale był za nim samochód. Z dużej ostrożności zahamowałem do zatrzymania. Oni też się zatrzymali i zatrąbili. FSD następnie dokończył powrót na właściwy pas i ukończył rondo.
  • Druga udana próba, brak innych samochodów w pobliżu
    • Kierunkowskaz aktywny, ale nie skręcił na środkowy, lewy pas do skrętu w lewo. Wszystko inne było normalne.
  • Wszystkie inne próby z różnych podejść działały idealnie.
Bob Wilson

Niespodziewany efekt uboczny, zamówiłem duże, bardzo szybkie karty SD:
Image

Efektem było zwiększenie plików wideo o współczynnik 9x, z ~4 MB do ~38 MB:
Image

Więcej pikseli na plik wideo w oparciu o prędkość i rozmiar karty SD było zaskoczeniem. Ale teraz podkatalogi "SavedClips" zawierają większy zestaw wielu plików.

Bob Wilson

Niespodziewany efekt uboczny, zamówiłem duże, bardzo szybkie karty SD:

Efektem było zwiększenie plików wideo o współczynnik 9x, z ~4 MB do ~38 MB:
To sprawia, że jestem podejrzliwy co do kart SD, które kupiłeś. Nie widziałem żadnych raportów o Tesli przechowującej większe pliki w oparciu o rozmiar pamięci.

Wyślij mi PW z adresem, a wyślę Ci jeden do przetestowania. Ja też byłem podejrzliwy.

Moja spekulacja: wyższa prędkość zapisu uruchamia większe pliki. Nie przeprowadziłem szczegółowej analizy plików, aby sprawdzić, czy mogą zawierać „Easter Eggs”.

Uruchom H2testw na karcie.
Gotowe. We wcześniejszych wersjach tworzyłem wirtualne foldery za pomocą partycjonowania MacOS. Teraz pozwalam samochodowi obsługiwać formatowanie pojedynczej, dedykowanej karty SD i wszystkie działają tak samo.

Powodem tego postu jest udokumentowanie FSD przejeżdżającego na czerwonym świetle:

To drugie z trzech takich zdarzeń. Pierwsze zaginęło, gdy plik obrazu zestarzał się.

Bob Wilson

Tutaj widzimy, jak FSD przedwcześnie zmienia pas na wczesny pas do skrętu, a następnie jedzie dalej za ciągłymi żółtymi liniami:

Bob Wilson

Tutaj FSD włączyło lewy kierunkowskaz i się zatrzymało. Ale lewy kierunkowskaz pozostał włączony. Kiedy światło zmieniło się na zielone, próbowało przejechać przed nadjeżdżającym ruchem:

Bob Wilson

W tym przypadku FSD miało samochód na właściwym pasie na skrzyżowaniu. Następnie podczas skrętu w lewo zmieniło pas na niewłaściwy, by zmienić go z powrotem zaraz po opuszczeniu skrzyżowania. Cel podróży wymagał skrętu w prawo na ostatnim pasie.

Tutaj FSD włączyło lewy kierunkowskaz i zatrzymało się. Ale kierunkowskaz, lewy, pozostał włączony. Kiedy zapaliło się zielone światło, próbowało przejechać przed nadjeżdżającym ruchem.
To dziwne skrzyżowanie. Ale tak naprawdę nie mogę z tego klipu wywnioskować, co mówisz, że zrobiło źle. Wygląda na to, że miało zielone światło i odpowiednio jechało prosto, gdy miało zielone światło. Czy mówisz, że miał włączony kierunkowskaz i/lub miał skręcić?

41 - 60 of 153 Posts