Mój Tesla 3 SR ma zaledwie 4 miesiące i 4000 mil przebiegu. Jego zasięg spadł z 273 mil do 267 mil przy 100% naładowania, czyli 2% w ciągu 4 miesięcy. Czy to normalne? Czy ktoś doświadczył tego samego problemu?
One nie "wolą" być ładowane do 100%. Po prostu lepiej to tolerują. Powinny być często ładowane do 100%, aby skalibrować BMS, ale, jak każdy akumulator litowy, najlepiej trzymać je w pobliżu ich napięcia nominalnego, które wynosi 20-80%. Nie jest to optymalne, gdy stoją na 100% przez długi czas.Masz dużo szczęścia, że dostałeś akumulatory litowo-żelazowo-fosforanowe. Są lekkie i wolą być ładowane do 100%. Działają z maksymalnym prądem do samego końca ładowania, kiedy nagle spadają, ale powinno to być łatwe do przewidzenia na podstawie zasięgu pojazdu. Mój nowy model Y performance z 2023 roku ma akumulatory litowo-jonowe. Trochę żałuję, że nie czekałem na nowe akumulatory. Uważaj się za szczęściarza.
Baterie LFP nie są lekkie - są nieco cięższe niż odpowiednik baterii NCM.You are very lucky to have gotten the lithium iron phosphate batteries. They are light
Zarówno LFP, jak i NCM to rodzaje baterii litowo-jonowych.My new 2023 model Y performance has the lithium ion batteries.
Nie rozmawialiśmy tu o przechowywaniu, sugerowaliśmy codzienne użytkowanie.Oni nie "wolą" być ładowani do 100%.
Baterie nie rozładowują się dokładnie równomiernie, a podczas ładowania może być tak samo. Odkryłem, że ciśnienie w oponach również może zmienić zasięg. Warunki pogodowe są również zmienną dla zasięgu, takie jak wiatr i deszcz. Gdyby coś było nie tak, Tesla powiadomiłaby Cię. Aerodynamika jest dużą częścią, więc używaj również dobrego środka czyszczącego i wosku, ja używam produktów Jay Leno. Nie martw się, wszystko jest w porządku.Mój Tesla 3 SR ma zaledwie 4 miesiące i 4000 mil przebiegu. Jego zasięg spadł z 273 mil do 267 mil przy 100% naładowania, czyli o 2% w ciągu 4 miesięcy. Czy to normalne? Czy ktoś doświadczył tego samego problemu?
Ta część Twojego postu może być nieco myląca. Tesla raczej nie skontaktuje się z Tobą z własnej woli, gdy wystąpi problem. Ale być może miałeś na myśli "Twoja Tesla" powiadomi Cię. I to prawdopodobnie prawda.Jeśli coś było nie tak, Tesla powiadomiłaby Cię
Mój jest jeszcze gorszy niż Twój. Dostałem mojego modelu 3 31.12.22 i raz w tygodniu korzystałem z darmowej ładowarki Supercharger przy 100%. Zauważyłem spadek pojemności baterii o 5 mil (z 272 do 267) w ciągu 2 miesięcy przy 2000 milach. Znajomi zasugerowali ustawienie tylko 80%, spróbuję.Mój Tesla 3 SR ma zaledwie 4 miesiące i 4000 mil. Jego zasięg spadł z 273 mil do 267 mil przy 100% naładowania, czyli 2% w ciągu 4 miesięcy. Czy to normalne? Czy ktoś doświadczył tego samego problemu?
Czy nie otrzymywałeś powiadomienia, aby nie ładować do 100%?Moja jest jeszcze gorsza niż twoja. Dostałem mój model 3 31.12.22 i używałem darmowej ładowarki Supercharger w 100% raz w tygodniu. Zauważyłem spadek pojemności baterii o 5 mil (z 272 do 267) w ciągu 2 miesięcy przy 2000 milach. Przyjaciele zasugerowali ustawienie tylko 80%, spróbuję,
Ten wątek dotyczy samochodów LFP. Tesla wyraźnie mówi, aby ładować je do 100%Czy nie otrzymałeś powiadomienia, aby nie ładować do 100%?
Nie. Właściwie to dostawałem powiadomienie, żeby ładować do 100% co najmniej raz w tygodniu po ustawieniu na 80%.Czy nie otrzymywałeś powiadomienia, aby nie ładować do 100%?
to prawda. Nie wiem, co spowodowało taką degradację mojego model3 (5 mil w zaledwie dwa miesiące przy 2000 milach).Ten wątek dotyczy samochodów LFP. Tesla wyraźnie mówi, aby ładować je do 100%
czy to nie jest odwrotność tego, co zaleca Tesla?ładować LFP tak jak zwykły akumulator do 70-80% zazwyczaj,
Zgodnie z oczekiwaniami, ktoś natychmiast otwiera instrukcję obsługi i cytuje to zdanie z niej, jak przewidziałem w innej części tej samej wiadomości.Czy to nie jest odwrotność tego, co zaleca Tesla?
Jeśli Twój pojazd jest wyposażony w akumulator LFP, Tesla zaleca, aby limit ładowania był ustawiony na 100%, nawet do codziennego użytku, a także pełne naładowanie do 100% co najmniej raz w tygodniu.
Zamiast złośliwości, być może mógłbyś podać jakieś odniesienia do "wielu miejsc", do których się odnosisz. Jeśli jesteśmy źle poinformowani przez Teslę, Twoja pomoc byłaby mile widziana.Zgodnie z oczekiwaniami, ktoś natychmiast otwiera instrukcję obsługi i cytuje to zdanie z niej, jak przewidziałem w innej części tej samej wiadomości.
Nie jestem pewien, dlaczego miałbyś oczekiwać czegoś innego, gdy wysuwasz twierdzenia sprzeczne z zaleceniami Tesli, ale nie dostarczasz żadnych dowodów na poparcie. Jasne, to więcej pracy dla ciebie, aby ponownie znaleźć źródła, ale to okazja do edukowania ludzi na temat tematu, którego już się nauczyłeś.Zgodnie z oczekiwaniami, ktoś natychmiast otwiera instrukcję obsługi i cytuje to zdanie z niej, jak przewidziałem w innej części tej samej wiadomości.
Nie umieściłeś linku w tym wątku. Znalazłem go w innym wątku:Założyłem również, że osoby, które angażują się w dyskusję, czytają cały wątek, w którym już umieściłem link
Cieszę się, że @garsh znalazł Twój wcześniejszy post popierający Twoją opinię. To pomaga mi zrozumieć Twoją pozycję. Ale przy braku bardziej przekonujących dowodów, nadal będę ufał wskazówkom Tesli. Mają więcej do stracenia niż Ty, ja czy inni właściciele.Przepraszam, jeśli mój komentarz zabrzmiał "złośliwie", ale wydało mi się zabawne, że w zdaniu poprzedzającym cytowane zdanie powiedziałem, że ktoś prawdopodobnie odpowie w ten sposób i tak się stało. Założyłem również, że osoby, które angażują się w dyskusję, czytają cały wątek, gdzie już umieściłem link. W każdym razie przepraszam, tylko staram się pomóc.
Nawiasem mówiąc, niedawno odbyłem BARDZO długą podróż w moim M3 RWD i ładowałem do 70-80-90% nawet 10 razy z rzędu i nigdy nie doświadczyłem żadnych "skoków" w wyświetlanym procencie, więc potrzeba kalibracji może nie być tak duża, jak myślimy.