Tesla Owners Online Forum banner

In your 6-year-old Model 3 have you had Tesla replace your A/C Desiccant Bag?

• Yes

Votes: 3 14%
  • No, but scheduled

Votes: 0 0%
  • No, not going to unless A/C requires repairs

Votes: 10 45%
  • No, never, silly requirement

Votes: 4 18%
  • What’s a Desiccant Bag?

Votes: 5 23%
21 - 40 of 75 Posts
Hmmm. Ale jeśli producent samochodów pozostawia ludzi samym sobie, a oni sami ładują system i wprowadzają wilgoć, która rozkłada osuszacz i koroduje system, powodując wczesne uszkodzenie, to mogą sprzedać WIĘCEJ niż tylko osuszacz - na przykład nową sprężarkę, parownik, skraplacz itp. Więc jeśli celem było generowanie przychodów z serwisu, to dlaczego nie pozwolić ludziom psuć swoich rzeczy? A może polecanie procedur konserwacyjnych, które spowodowałyby poważne awarie tuż po wygaśnięciu gwarancji?

Hmmm. Ale jeśli producent samochodów pozostawia ludzi samym sobie i sami ładują system i wprowadzają wilgoć, która rozkłada środek osuszający i powoduje korozję systemu, powodując wczesną awarię, to mogą sprzedać WIĘCEJ niż tylko środek osuszający - na przykład nowy kompresor, parownik, skraplacz itp. Więc jeśli celem było generowanie przychodów z serwisu, to dlaczego nie pozwolić ludziom psuć swoich rzeczy? A może polecać procedury konserwacyjne, które spowodowałyby poważne awarie tuż po wygaśnięciu gwarancji?
Nie chcą wykonywać procedur, które są ogromnym bólem do wykonania, ponieważ tylko zapychają warsztaty i tworzą długie czasy oczekiwania.

Na przykład wymiana osuszacza to 0,7 godziny pracy. Wymiana sprężarki HVAC to 2,22 godziny. Jeśli masz do zrobienia 5 wymian sprężarki, to prawie 11,5 godziny, w porównaniu do 5 wymian osuszacza po 3,5 godziny. W czasie pracy w warsztacie oznacza to, że wiele z tych 5 samochodów z wymianą sprężarki będzie tam przez 2 dni, podczas gdy wszystkie samochody z osuszaczem znikną pod koniec dnia.

Na przykład wymiana osuszacza to 0,7 godziny pracy.
Czy obejmuje to usunięcie / przechowywanie istniejącego czynnika chłodniczego, ewakuację i ponowne napełnienie nowym czynnikiem chłodniczym po wymianie osuszacza? Wydaje mi się, że to trochę mało czasu. Chociaż systemy ewakuacji / doładowania są bardzo zautomatyzowane.

Jeśli tak było, to dlaczego nie płyn do skrzyni biegów co x mil zamiast "dożywotniego" płynu do skrzyni biegów? Wydaje się, że tracą tam okazję
Płyn do skrzyni biegów na całe życie to oszustwo. Chyba że ktoś przez to rozumie, że go nie wymienia i skraca żywotność samochodu.
Mechanicy Toyota ICE zalecają wymianę co 60 000 do 75 000 mil, ale jeśli poczekasz do 100 000 mil, nie wymieniaj go później, bo spowoduje to więcej problemów. To nie jest takie drogie.

Czy to obejmuje usunięcie / przechowywanie istniejącego czynnika chłodniczego, ewakuację i ponowne napełnienie nowym czynnikiem chłodniczym po wymianie osuszacza? Wydaje mi się, że to trochę mało czasu. Chociaż systemy ewakuacji / doładowania są bardzo zautomatyzowane.
Zgodnie z instrukcją serwisową jest to uwzględnione.

Image

Układ chłodniczy jest układem zamkniętym. Prawidłowo zainstalowany, nie musisz wymieniać osuszacza filtra ani osuszacza. Osuszacz filtra powinien zawierać osuszacz. Celem osuszacza jest usunięcie wilgoci. Przy zamkniętym, odpompowanym i przetestowanym pod kątem szczelności systemie przed napełnieniem, w systemie nie powinno być żadnej wilgoci. Jeśli w systemie występuje wilgoć, wystąpią problemy operacyjne.

Discussion starter · #29 ·
Prawidłowo zainstalowany nie musisz wymieniać osuszacza filtra ani osuszacza.
OK, z wyjątkiem tego, że nie zgadza się to z wymaganiami konserwacyjnymi Tesli, jak podano w instrukcji obsługi i powtórzono wcześniej w tym wątku. Martwię się również problemem poruszonym przez @zroger73 w poście nr 8 dotyczącym TripleD. Czy masz materiały źródłowe, aby obalić którykolwiek z nich lub oba?

OK, z wyjątkiem tego, że jest to sprzeczne z wymaganiami konserwacyjnymi Tesli, jak podano w instrukcji obsługi i powtórzono wcześniej w tym wątku. Martwię się również problemem poruszonym przez @zroger73 w poście nr 8. Czy masz materiały źródłowe, aby obalić jedno lub oba?
Moje doświadczenie pochodzi z mojego komercyjnego doświadczenia w zakresie chłodnictwa. W czystym systemie osuszacze nie są wymieniane ze względu na wiek. Osuszacz wymienia się tylko wtedy, gdy występuje problem z systemem, w którym system chłodniczy musi zostać otwarty w celu naprawy wycieku lub wymiany sprężarki.

Widziałem tylko jeden osuszacz, który się rozpadł i było to spowodowane kwasem w systemie z powodu przepalenia, a wykonawca nie wymienił osuszacza, aby usunąć kwas. Ten osuszacz był również luźno napełnionym środkiem osuszającym, a nie środkiem osuszającym o stałym rdzeniu.

Pompy ciepła widzą szerszy zakres warunków niż normalna klimatyzacja, jednak czynnik chłodniczy nie ulega rozkładowi z powodu użytkowania. Olej chłodniczy ma za zadanie smarować ruchome części przez cały okres eksploatacji sprzętu i powinien pozostać czysty, pod warunkiem że system pozostanie czysty.

Jeśli system pozostanie zamknięty, nie powinno być problemu z osuszaczami/środkiem osuszającym. Rozumiem, że Tesla chce wymienić środek osuszający, jednak nie widzę ważnego powodu, aby to robić.

OK, z wyjątkiem tego, że nie zgadza się to z wymaganiami konserwacyjnymi Tesli, jak podano w instrukcji obsługi i powtórzono wcześniej w tym wątku. Martwię się również problemem poruszonym przez @zroger73 w poście nr 8. Czy masz materiały źródłowe, aby obalić którykolwiek z nich?
Jeśli system pozostanie zamknięty, nie powinno być problemu z osuszaczami/środkiem osuszającym. Rozumiem, że Tesla chce, aby środek osuszający został wymieniony, jednak nie widzę ważnego powodu, aby to robić.
Jak wspomniałem powyżej, myślę, że Tesla zaleca wymianę ze względu na dostępność puszek "Uzupełnij klimatyzację w samochodzie", które każdy może kupić w sklepie z częściami samochodowymi, oraz ogólną możliwość, że system mógł zostać nieprawidłowo serwisowany przez stronę trzecią lub po prostu ma wyciek. Ponieważ Tesle w przeciwnym razie mają niewiele interwałów serwisowych, interwał wymiany osuszacza daje Tesli szansę na wymianę również czynnika chłodniczego i upewnienie się, że wszystko jest zgodne ze specyfikacją fabryczną.

Prawdziwe pytanie nie brzmi, czy brak wymiany uszkodzi coś, ponieważ jestem prawie pewien, że tak się nie stanie, o ile masz pewność, że system nie przecieka i nie został naruszony. Jestem ciekaw, jak "twarda" jest ta rekomendacja. To znaczy, jeśli nie wymienisz go i w przyszłości spróbujesz usunąć wyciek z systemu i go napełnić, Tesla może powiedzieć: "Nie wymieniłeś opakowania osuszacza, więc teraz musimy wymienić cały system HVAC za 4500$". Nie widziałem jednak niczego takiego w instrukcji serwisowej.

Dlatego instrukcja napraw wymaga wytworzenia próżni w układzie przed ponownym napełnieniem.
To standardowa procedura dla wszystkich systemów klimatyzacji od ponad 70 lat??

A dzisiaj - w warsztatach - wszystko to robi jedna maszyna (wychwytywanie, odzyskiwanie, zasysanie, napełnianie).

@SalisburySam podjąłeś decyzję? Przynajmniej uzyskaj szacunkową cenę?

• Like
Reactions: zroger73
Discussion starter · #37 ·
@SalisburySam podjąłeś decyzję? Przynajmniej uzyskać szacunkową cenę?
TL;DR - No cóż, nie i nie.

Uczciwe pytanie, odpowiedź: w pewnym sensie. Mam wizytę serwisową pod koniec tego miesiąca w celu corocznej (i koniecznej) wymiany filtra powietrza w kabinie oraz zastosowania biuletynu serwisowego w celu rozwiązania problemu ładowania domowego L2 o mocy 3 kW, w dół z normalnych 6-7 kW w ciągu ostatnich pięciu lat. Niestety, jest to wizyta w centrum serwisowym zamiast wyjazdu mobilnego technika, ale kiedy pójdę 20-go, omówię wymianę osuszacza z kierownikiem serwisu. Moje myślenie w tym momencie, zwłaszcza po trafnych komentarzach @Rlawson, jest takie, aby to pominąć; mój układ HVAC nadal działa dobrze w moim samochodzie M3LR RWD z 2018 roku. I podzielam opinię @FRC na temat naprawiania rzeczy, które nie są zepsute.

Ostateczną decyzję podejmę na podstawie tego, co powie kierownik serwisu, proponowanych kosztów, dostępności samochodu zastępczego lub alternatyw i prawdopodobnie przede wszystkim tego, jak jestem traktowany jako klient. Kawa i świeże pączki/ciasta oraz uniżone uwielbienie w dużym stopniu wpłyną na mnie, aby wydać pieniądze. Jest to nowo otwarte centrum serwisowe, więc wszystko jest możliwe. Moja typowa sceptyczność sprawia, że spodziewam się najgorszego, mając nadzieję na miłe zaskoczenie.

Sprawdziłem to w instrukcji serwisowej, jest to oceniane na 0,72 godziny, co powinno wynosić około 140 $. Nie wiem, jaki jest koszt części, ale ponieważ jest to HVAC, prawdopodobnie mieści się w przedziale 100 $. Teoretycznie naprawa powinna kosztować 240 $ + podatek i opłaty warsztatowe.
Tesla wykonuje "Serwis klimatyzacji" w moim samochodzie jeszcze w tym miesiącu. To wymiana osuszacza. Koszt to 340 $ w centrum serwisowym w Tampie.

21 - 40 of 75 Posts