Tesla Owners Online Forum banner

Aplikacje Tesla innych firm

1.4K views 15 replies 7 participants last post by  Bigriver  
#1 ·
Mam Model Y AWD Long Range z 2026 roku, jeśli to ma znaczenie. Widziałem stary wątek, który nie zyskał dużego zainteresowania. Zastanawiałem się, czy ktoś z obecnych ma jakieś opinie na temat aplikacji innych firm, które wypróbowali, niezależnie od tego, czy je zatrzymali, czy nie. W tamtym starym wątku była mowa o aplikacji o nazwie Stats App. Czy dzięki niej można przejrzeć wszystkie dane bez budzenia samochodu? Jestem nowy w rodzinie Tesli, odebrałem swój pierwszy samochód w zeszły wtorek i uczę się żargonu. Kiedy aplikacja sprawdza samochód lub go budzi? Nie wiedziałem, czy spowoduje to pobór prądu, który rozładuje baterię. Dzięki za wszelkie informacje na temat tych aplikacji.

#5 · (Edited)
Zanim przejdziesz do aplikacji innych firm, dlaczego nie dowiedzieć się, co aplikacje pierwszej firmy mogą dla Ciebie zrobić.
Pomiędzy aplikacją a ekranem samochodu Tesla prezentuje użytkownikowi wiele danych.

A jeśli jesteś po raz pierwszy właścicielem pojazdu elektrycznego, nawet nie myśl o martwieniu się o baterię przez kilka miesięcy. Ponieważ dla większości ludzi wszystko, co wiedzą, nie jest do końca prawdą.

Na przykład większość ludzi uważa, że zasięg to duża sprawa. W rzeczywistości oznacza to bardzo niewiele.
Jaki jest dokładnie sens tego posta?

#3 ·
Mam Model Y AWD Long Range z 2026 roku, jeśli to ma znaczenie. Widziałem stary wątek, który nie zyskał dużego zainteresowania. Zastanawiałem się, czy ktoś ma tutaj informacje zwrotne na temat aplikacji innych firm
Po pierwsze gratulacje z okazji nowego samochodu. Mam nadzieję, że kochasz go tak samo jak my kochamy naszego Juniper.

Chciałbym przedstawić krótką perspektywę historyczną na temat aplikacji innych firm, która może być pomocna podczas czytania wątków na ich temat. Aplikacja Tesla miała kiedyś mniej funkcji niż dzisiaj, a aplikacje innych firm wypełniały luki. Można by twierdzić, że to nadal prawda, ale jest mniej luk, które trzeba wypełnić. Na przykład aplikacja Tesla wcześniej nie śledziła żadnych statystyk ładowania, ale teraz to robi. Wcześniej potrzebne były aplikacje innych firm do wykonywania niektórych funkcji sterowania za pomocą Skrótów Apple, ale teraz jest to natywne dla aplikacji Tesla.

Kolejną rzeczą, która się zmieniła, jest sposób, w jaki aplikacje innych firm uzyskują dostęp do danych. Nie znam aspektów technicznych, ale Tesla sformalizowała i spieniężyła dostęp do danych. Z tego powodu ceny aplikacji innych firm wzrosły, ale na lepsze, nie sądzę, aby mógł już występować problem z drenażem phantom z powodu aplikacji innych firm.

Zgadzam się z @Ed Woodrick, że aplikacja Tesla może być dla Ciebie całkowicie wystarczająca. Większość ludzi tak uważa. Używam jednak aplikacji innej firmy, Teslafi, od prawie 8 lat. Nadal z niej korzystam, ponieważ:

• Lubię szczegółowe dane dotyczące podróży, które dają mi zapis tego, gdzie był samochód i gdzie. Niektórym ludziom wydałoby się to przerażające. Uważam, że pomocne jest czasami przypomnienie sobie, którego dnia to zrobiliśmy lub o której godzinie wyjechałem? Jak długo trwała ta podróż, lata później, kiedy mam zamiar odbyć tę samą podróż.

• Lubię mapę miejsc, w których jeździłem przez całe życie.

• Lubię szczegółowe informacje o ładowaniu, które pozwalają mi zobaczyć kW vs SOC dla każdej sesji superładowania.

• Lubię pełną historię aktualizacji oprogramowania.

• Lubię pełną historię degradacji baterii.

• Lubię szczegóły dotyczące wydajności samochodu, zarówno dla poszczególnych przejazdów, jak i dla ogólnego obrazu (wydajność w porównaniu z temperaturą, na przykład).

#4 ·
Cóż, jednym z problemów, które mam, jest to, że aplikacja Tesla dostarcza mi danych statystycznych o tym, kiedy/ile ładuję w domu i w pracy. Użyłem tylko 1 superładowarki, a w statystykach ładowania w aplikacji Tesla widać 1 czerwony pasek dla superładowarki, wszystkie inne ładowania są pod innymi szarymi paskami. Ale ładowanie w domu powinno być niebieskie, a ładowanie w pracy powinno być pomarańczowe. Mogę ładować w pracy za 0,15 USD kWh, a w domu za 0,067 USD kWh. W pracy muszę używać aplikacji Blink do płatności. W domu powinno to po prostu dodawać się do mojego istniejącego rachunku za energię każdego miesiąca. Ale wszystko jest wrzucane do innych. Po prostu chcę wiedzieć, gdzie idą moje $$$ lol.

Chciałbym zobaczyć pełną historię degradacji baterii. Ponieważ kupiłem samochód nowy.

Jak powiedział Big River, chciałbym również zobaczyć szczegóły dotyczące wydajności samochodu, zarówno dla poszczególnych przejazdów, jak i dla ogólnego obrazu (wydajność w porównaniu z temperaturą, na przykład).

#9 ·
Możesz potrzebować dostosować aplikację, aby powiedzieć jej, jaką stawkę ma stosować w domu.
Wprowadziłem wszystkie stawki dla domu/pracy, ale przestałem i porozmawiałem ze sprzedawcą Tesli, który powiedział, że muszę ustawić swój adres dla domu i pracy. Więc wszedłem do profilu użytkownika i ustawiłem oba adresy. Zobaczę więc, czy to działa.

#10 ·
W następstwie ustawienia adresu domowego i usunięcia drugiego profilu, pomyślnie naładowało się w domu i jest niebieskie. Rano mam 50-minutową jazdę i pozwolę mu naładować się w pracy, żeby zobaczyć, czy zmieni kolor na pomarańczowy, oznaczający pracę. Jeśli tak, to chodziło tylko o ustawienie kilku adresów. Jeszcze dużo do nauczenia. Jedno zdjęcie pokazuje mój koszt dojazdu do pracy, załatwienia kilku spraw i powrotu do domu. 2 dolary za dzień.