Tesla Owners Online Forum banner

Zresetuj komputer lub anuluj alerty po naprawach

2.4K views 4 replies 2 participants last post by  mrmcc  
#1 ·
Rozważam wymianę grzałki PTC w naszym M3 AWD LR z 2018 roku. Proces wymiany nie wygląda na zbyt straszny, ale pod koniec procesu naprawy instrukcje serwisowe wspominają o podłączeniu Toolbox 3 w celu zresetowania ustawień. Wydaje się to potencjalnym problemem, ponieważ nie mam Toolbox 3.

Czytałem również, że Toolbox 3 jest przeznaczony dla M3 z 2019 roku lub nowszych. Nie wiem, czy to prawda, czy nie.

Czy ktoś wie, czy można zresetować ustawienia bez tego Toolboxa lub czegokolwiek, czego potrzebują M3 z 2018 roku? Gdzieś w systemie serwisowym? Czy mogę ponownie załadować oprogramowanie, jeśli jestem podłączony do Wi-Fi zaparkowany w moim garażu? Czy trzeba ponownie ładować cokolwiek, jeśli jedyne, co wymieniasz, to grzałka PTC? Główna linia HV i akumulator 12 V zostaną odłączone, więc czy to właśnie sprawia, że resetowanie jest konieczne?

#2 ·
Możesz ponownie zainstalować oprogramowanie z trybu serwisowego bez użycia skrzynki narzędziowej.

Inna część skrzynki narzędziowej służy do "resetowania uszkodzonych prętów grzejnych". Przypuszczam, że grzejniki PTC psują się z czasem, a system grzewczy śledzi, jak skuteczne jeszcze są. Prawdopodobnie nie powstrzyma to przed działaniem, ale brak zresetowania może spowodować, że MCU zgłosi, że grzejnik PTC wymaga wymiany, gdy w rzeczywistości tak nie jest.

Nie zaszkodzi zgłosić żądanie serwisowe do Tesli, poinformować ich, że już wymieniłeś grzejnik PTC zgodnie z ich instrukcją serwisową i że potrzebujesz kogoś, kto wykona wykrywanie uszkodzonych prętów (identyfikator testu zgodnie z instrukcją serwisową to SELF_VCRIGHT_X_PTC-COMPROMISED-ROD-DETECTION). Jeśli zażądają więcej niż 125 USD, możesz wynająć dostęp do Tesla Toolbox na godzinę i kosztowałoby to mniej.

#3 ·
Możesz ponownie zainstalować oprogramowanie z trybu serwisowego bez użycia skrzynki narzędziowej.

Drugą częścią skrzynki narzędziowej jest "zresetowanie uszkodzonych prętów grzejnych". Myślę, że grzejniki PTC psują się z czasem, a system grzewczy śledzi, jak skuteczne jeszcze są. Prawdopodobnie nie uniemożliwi to działania, ale niezresetowanie może spowodować, że MCU zgłosi, że grzejnik PTC wymaga wymiany, gdy w rzeczywistości tak nie jest.

Nie zaszkodzi zgłosić prośbę serwisową do Tesli, poinformować ich, że już wymieniłeś grzejnik PTC zgodnie z ich instrukcją serwisową i potrzebujesz kogoś, kto wykona wykrywanie uszkodzonych prętów (identyfikator testu zgodnie z instrukcją serwisową to SELF_VCRIGHT_X_PTC-COMPROMISED-ROD-DETECTION). Jeśli zażądają więcej niż 125 USD, możesz wynająć dostęp do Tesla Toolbox na godzinę, co kosztowałoby mniej.
Dzięki. To mnie uspokaja. Dotarcie do serwisu Tesli wiąże się z 7-godzinną jazdą. Tak, najwyraźniej mieszkam na odludziu. Jeśli uda mi się to naprawić i będę musiał tylko znosić bezużyteczne alerty komputera, mogę z tym żyć.